Heia på deg!
HØRES DET KJENT ut, beskrivelsen i emnefeltet?
Det siste halvåret har jeg skummet nordnorske aviser ganske tett. Noen saker går igjen. Blant disse er alle historiene om sykepleiere, frisører, bilmekanikere eller lærere som mangler.
Jobbene fins. Det som trengs, er folk.
Når vi snakker med bedrifter og kommuner i Nord-Norge, er det samme historien de kommer med.
Og da har vi knapt nevnt den nye grønne industrien.
DENNE GANG ER det Hamarøy som roper en liten alarm.
«Mangel på folk og boliger, ikke tilgang på arbeidsplasser, er den største utfordringen for å oppnå næringsutvikling i distriktene.»
Slik innleder Avisa Nordland sin sak fra et møte hos Hamarøy Næringsforening denne uka. Cermaq vurderer brakkerigger for å finne steder å bo. Flere lokale bedrifter sier mangelen på folk og boliger blir en brems for potensiell vekst.
MEN ER DETTE bildet som skapes av Nord-Norge i denne valgkampen? Når Norge i dag og i morgen går til valg, er det nok en gang etter turneer hvor politikere har snakket om behovet for å «skape arbeidsplasser». Gjerne krydret med ambisjoner om å «flytte statlige arbeidsplasser» ut i distriktene.
Nord-Norge trenger ikke flere valgkampmyter, skrev jeg derfor i en kronikk i VG denne uka. Det landsdelen trenger, er folk. Og ny politikk for å gjøre det mer attraktivt å flytte nordover.
En hver som er opptatt av dette, anbefales å lese utredningen fra Demografiutvalget, som kom rett før jul i fjor. Victor Norman & co kommer med reelle beskrivelser – og noen klare anbefalinger.
JOBBENE ER HER, og de er i verdensklasse.
Et eksempel er Scale Protection i Harstad, som i det gamle Statoil-bygget i Medkila utvikler verdensledende oljeserviceteknologi med helt nye reservoir inflow tracere.
Nå var det kanskje gresk for de fleste av oss. Men skulle det ikke være det, er du kanskje selskapets nye Research and Development Manager?
Les mer og sjekk stillingsannonsen på Heia Nord-Norge!
DER FINNER DU som en rekke jobber – blant annet disse:
HVA HAR ELLERS skjedd i nordnorsk arbeidsliv og næringsliv den siste uka? Her er 6 store og små nyheter vi har plukket opp:
1. EN GRØNN GAVEPAKKE: Lokalavisa Helgelendingen har vært full av gode, grønne nyheter denne uka.
Både Bergen Carbon Solution og Gen2 Energy jobber med etableringer i Mosjøen. Sistnevnte snakker om potensielt flere hydrogenfabrikker og 40-50 arbeidsplasser fra start.
Overskudd av rimelig, fornybar kraft gjør at industrietableringene popper opp. Ap-politiker Espen Barth Eide sa det slik på et møte med de to nevnte bedriftene denne uka, ifølge Helg.no:
– Hele verden tar klima på alvor, og det grønne skiftet er en gavepakke til norsk industri.
– Industrien ser mot nord, og Nordkalotten er gullregionen i verden for kraftkrevende industri. Dette kan snu ei negativ befolkningsutvikling, kommenterte Aps nestleder Bjørnar Skjæran.
2. NARVIK BATTERI AS: De tidligere omtalte planene for batterifabrikk på Hergot i Narvik rykker stadig noen hakk nærmere. Nå har Nordkraft AS og Stolt-Nielsen Holding AS sammen stiftet selskapet Narvik Batteri AS, melder Fremover.
Daglig leder Marius Larsen antyder batteriproduksjon fra 2025, hvis de neste års arbeid med regulering, investeringer og teknologivalg går som ventet.
3. INVESTERER PÅ LOVUND: Snart er det byggestart for store investeringer på Lovund hotell. 25 millioner kroner investeres i ny resepsjon, møterom og «annet småsnacks», skriver Rana Blad.
Det gir blant annet rom for større eventer og brylluper på Lovund, sier daglig leder Sivert Olaisen til lokalavisa.
4. MOWI TIL GAMVIK: Mowi – tidligere kjent som Marine Harvest – planlegger nå etablering i Gamvik kommune. Verdens største oppdrettsselskap har søkt om dispensasjon for oppdrettsanlegg, og kommunestyret skal si endelig ja i oktober.
Anlegget kan gi 10-12 arbeidsplasser og mange ringvirkninger, sier næringssjef Stein-Arild Olaussen til iFinnmark.
5. STARTER EGET KLESMERKE: Nord-Norge har mange kreative gründere – i hele landsdelen. iFinnmark fortalte denne uka om kompisene Henning Rushfeldt og Sebastian André Strøm, som nå har startet et eget klesmerke for treningstøy, The Shock Factor. Merket er spesielt rettet mot styrketrening.
6. TRE KVINNELIGE LÆRLINGER: Bilbransjen er blant dem som i blant har utfordringer med å rekruttere, og som nok er blant de mest mannstunge. Men det motsatte går også an.
Helgeland bilskade har nå intet mindre enn tre kvinnelige lærlinger innenfor biloppretter, skriver Rana Blad. Ragnhild Karlsen, Miriam Tuven og Lisa Marie Skarstad Helland er de første kvinnene i dette faget på flere tiår, ifølge bedriften.
Det var alt for denne gang. God kveld – og godt valg!
|