Søndag 26. september

Heia på deg!

UKAS STØRSTE OG beste nyhet var selvsagt de 400 millioner kronene som en rekke kapitalsterke investorer har sagt seg villig til å investere i et nordnorsk gründerfond.

I spissen for Pilar Nord AS står Aino Olaisen (bildet) og Ane Nordahl Carlsen. Førstnevnte mest kjent som eier av oppdrettsselskapet Nova Sea, men også investor i andre selskaper.

Bakgrunnen for fondet er invitasjonen fra regjeringen i vår, med 200 millioner statlige kroner til et nordnorsk gründerfond. Hvis private investorer stilte opp med det samme.

Eller dobbelt så mye. Da kan statens bidrag også dobles.

OG DET KAN nå skje, hvis Pilar Nord får oppdraget i samarbeidet med statens investeringsselskap Investinor.

Bak de 400 millionene står profiler innen både havbruk, eiendom og andre bransjer, med navn som Forbergskog, Eidissen, Kolstad, Adolfsen, Nilssen og Dons.

– Felles for oss er at vi ser store muligheter for vekst i nord. Vi tror at Nord-Norge og nordnorske naturressurser vil være en nøkkelfaktor i det grønne skiftet, sier Aino Olaisen til Avisa Nordland.

 

GRØNN VEKST ER et nøkkelord, både for initiativet og utviklingen i nord. Samtidig ble fondet i vår lansert av statsminister Erna Solberg som en satsing uten «bransjebegrensinger», for både nye og etablerte bedrifter.

Investornettverket bak Pilar skal nå først vinne anbudet fra Investinor. Vel å merke foreløpig uten kjente «konkurrenter». Deretter skal de etablere en struktur og et forvaltermiljø som skal investere de opp mot (eller i første omgang) 800 millionene. Med hele landsdelen som mål:

– De som jobber med dette skal representere hele landsdelen slik at man lettere kan fange opp muligheter, sier Olaisen til AN.

 

APROPOS MULIGHETER: Dem er det som vanlig mange av i nord, med mange nye stillinger på Heia Nord-Norge denne uka.

Vi har blant annet snakket med Bøs engasjerte ordfører Sture Pedersen, som nå jakter rådmann. Etter mange års nedgang i folketallet kan kommunen nå vise til tre kvartaler på rad med vekst.

– Vi prøver å tenke offensivt. Vi er nødt til å prøve å snu befolkningsnedgangen, til positiv vekst igjen. Det er vi i ferd med å lykkes med. Spesielt trenger vi flere unge voksne, og det tror jeg også at vi skal få til, sier Pedersen.

Nå jakter han en «offensiv og nytenkende rådmann». Les mer!

 

DET ER MANGE som ansetter i nord. DSB / Norges brannskole fortsetter ferden på vei mot den nye fagskolen på Fjelldal.

100 nye ansatte og investeringer på flere hundre millioner venter. Nå er det jakten på instrutør oljevern, kurskonsulenter, driftstekniker og renholder som står i fokus.

3 andre spennende stillinger som er verdt å nevne:

1. Akselsen Engineering søker servicetekniker

2. Nordlands mest spennende stilling: Bergen Carbon Solutions søker Site Manager til Mosjøen

3. Øksnes kommune søker utviklingsorientert økonomisjef

 

PS! Heia Nord-Norges kombinasjon av en aktiv jobbportal og målrettet markedsføring i sosiale medier virker for flere.

Denne uka kan du lese hvordan Tina Elisabeth Dinesen ble «tagget» hjem til ny jobb som hotelldirektør i Hammerfest. Det vil si; mest kan du lese om hardt arbeid, og gode karriereråd. 

 

HVA HAR ELLERS skjedd i Nord-Norge den siste tida?

Vi skal prøve å oppsummere med de 10 beste nyhetene: 

1. MILLIONER TIL TECO2030: Selskapet har fått 5,4 millinoer kroner fra Forskningsrådet til etableringen av første linje for hydrogenbaserte brenselceller, skriver Fremover.

2. VERKET GÅR BRA: Høye aluminiumspriser (og lave nordnorske strømpriser) gir gode tider for Alcoas verk i Mosjøen. Kommunikasjonsansvarlig Trym Vassvik sier til Helgelendingen at det kan bli flere ansatte fremover.

3. SATSER I ØKSNES: Brynjar og Martin Kværnstuen har investert over 100 millioner kroner i Øksnes. Nå har de samlet både oppdrett og fiskemottak under konsernet Vesterålen Havbruk, og varsler videre vekst, skriver Bladet Vesterålen.

4. KJØPER FISK IGJEN: Gamvik Seafood Mehamn har startet opp med kjøp av fisk igjen, og planlegger fortsatt egen filetproduksjon. Selskapet ser for seg 12-14 ansatte snart, sier daglig leder Bård Thomas Østvang til Finnmarken.

5. HØYFJELLSHOTELL I HARSTAD? Det kan bli resultatet når bøfjerding Håkon Ulriksen og nylig tilflyttet bjøfjerding Ole Morten Almeli har kjøpt gamle Åsegarden leir – 32.000 kvadratmeter – for 21 millioner kroner. iHarstad forteller om planer for både hotell, boligblokker og butikker.

6. VERDENS GRØNNESTE DATASENTER: Intet mindre er ambisjonene Eirik Hemminghytt og Kjartan Rist har for hjembyen Kirkenes. Forrige uke godkjente formannskapet i Sør-Varanger planene, og senteret kan stå ferdig allerede i 2024.

7. TROR PÅ GONDOL: – Når de klarer det på Vestlandet, hvorfor skal vi ikke få det til her, uttalte Jann-Arne Løvdahl på et møte om gondolplanene i Vefsn. Helgelendingen melder at reguleringsplanen er ferdig til nyttår, og byggestart kan bli om to år.

8. MILLIONBONUS TIL ANSATTE: Det lønner seg å jobbe med laks, også for de ansatte i Nova Sea. Selskapet gir deler av resultatet i bonus til alle ansatte, og over de siste fem åra har dette blitt til sammen 260 millioner – 1 million per ansatt!

9. FERSKE NORDNORSKE TOMATER: Det kan bli resultatet på Mo i Rana Spillvarme og CO2 fra industrien gir gode vekstvilkår. Ørjan Vonstad og Ada Jervell tror på 10-15 arbeidsplasser og tomatproduksjon allerede i 2023, skriver Rana Blad.

10. ÅRETS BUTIKK 2021! Den hederen gikk denne uka til Vakre Vene i Harstad. Butikken viser at lokal handel og nettbutikk ikke er motsetninger, men en god kombinasjon. Klesbutikken omsatte for 16 millioner i 2018, 22 året etter og solide 46 millioner kroner i fjor.

PS! Har du fått videresendt denne e-posten? Eller kanskje du vil tipse andre om å melde seg på dette nyhetsbrevet? Da kan du sende dem til heianordnorge.no for å melde seg på!

hilsen Gard, Heia Nord-Norge

Heia Nord-Norge, Strandgata 7, 9405 HARSTAD .   Tlf.: 77 72 97 00 .
Meld deg av e-postlisten | Endre dine opplysninger