Søndag 24. oktober

Heia på deg!

men selvsagt et ekstra stort heia Bodø/Glimt denne uka!

FOR DEN BRAGDEN klubben leverte på Aspmyra torsdag kveld var noe av det villeste norsk fotball har sett noen gang.

Mens trøndere og enkelte andre er opptatt av at én seier i Conference League ikke kan sammenlignes med RBKs eventyr i Champions League for 20 år siden, så tror jeg vi nordlendinger fint kan konstatere at dette er blant de mest spektakulære enkeltstående prestasjoner fra en norsk fotballklubb – noen gang.

IKKE BARE FORDI Glimt slo Roma 6-1. De knuste italienerne. Og det var helt fortjent. Her snakker vi ikke heldig kontringsfotball eller dødballmål. Glimt eide kampen fra start til slutt.

Underveis satte Jose Mourinho inn fem av sine beste spillere for å å redde kvelden. Det førte bare til enda flere baklengsmål.

 

HVA KAN NORD-NORGE lære av en slik kveld som kan overføres til andre sammenhenger?

Det er liten tvil om at idrettsprestasjoner bygger identitet og stolthet. Det var en hel landsdel som stod bak Bodø/Glimt da de vant cupgull i 1975, året etter fikk slippe til i allnorsk serie – og tok seriesølv i 1977. Prestasjonene i 1993 kunne minne om dette.

Men fortsatt ikke i nærheten av det Glimt har gjort i 2020 og 2021.

 

DET BETYR NOE for alle i Nord-Norge å se at vi kan slå Roma, laget fra den evige stad, med 3 millioner innbyggere. På en slik måte at hele Europa legger merke til det.

Det betyr noe å levere på europeisk toppnivå i en idrett hvor Nord-Norge strengt hatt ingen «komparative fortrinn», heller tvert i mot. Noe italienerne fikk merke på Aspmyra torsdag kveld. 

Og det betyr noe at det skjer på den måten det gjør, som et lag, en kollektiv prestasjon. Hvor stjernene heter Ola Solbakken og Erik Botheim – spillere som knapt nok fikk spille fotball for et år siden.

 

ALT DETTE KAN både næringsliv, politikere og andre i Nord-Norge både la seg inspirere og lære noe av. Akkurat hva og hvordan tror jeg kanskje ikke vi helt har svaret på ennå. 

Ikke minst fordi eventyret langtfra er ferdig. Om halvannen uke skal Bodø/Glimt atter en gang møte Roma. Denne gang foran et fullsatt Stadio Olimpico, i nordnorsk sommervær. 

Og det kommer en hverdag også. Det fikk heltene fra Aspmyra litt bittert og brutalt merke søndag kveld, med et surt uavgjortresultat borte mot Strømsgodset.

 

SÅ HVORDAN SKAL vi ta dette over til den nordnorske hverdagen? Det var umulig å ikke snakke om torsdagens magiske fotballkveld. Herfra blir alt annet en lite antiklimaks. 

 

MEN OM IKKE vi skal spille europeisk toppfotball – så er det viktig med store ambisjoner for nordnorske byer og tettsteder. Særlig regionsentrene, som må gå foran som motor for sitt omland.

Sortland har skrudd opp ambisjonene noen hakk i sin nye næringsplan: 300 nye arbeidsplasser skal skapes. Ved å utvikle handel, bygg og bil, men også innen blå og grønne næringer. 

Og du kan bidra til denne utviklingen, for Sortland kommune søker næringssjef akkurat nå. Noe for deg? 

Les mer om jobben på Heia Nord-Norge, eller ta kontakt med:

rådgiver Hugo Kjelseth i Kjelseth Consulting
915 33 450 // hugo@kjelseth.no

rådgiver Kjartan Ridderseth i Heia Nord-Norge
970 06 787 // kjartan@hnn.no

 

DET ER MANGE spennende muligheter i nord akkurat nå.

Her er 7 andre jobber som kan nevnes:

  1. UNN søker avdelingsleder for Fordøyelse- og nyremedisinsk avdeling i Tromsø
  2. Andøya Space Education søker nytenkende og ambisiøs studieleder
  3. Kvalitets- og samhandlingskonsulent søkes til Finnmarkssykehuset
  4. Finnmarkssykehuset søker intensivsykepleiere til Kirkenes og Hammerfest
  5. Vil du bli Reno-Vests nye kommunikasjonsansvarlig?
  6. Hammerfest sykehus søker behandler til voksenpsykiatrisk poliklinikk
  7. Simonsen Vogt Wiig Tromsø søker advokatfullmektiger / advokater

 

OG JA, DET har faktisk skjedd mer enn fotball de siste ukene.

Her er noe av det vi har fanget opp:

1. MILLIARDAVTALE FOR TECO2030: Selskapet bak den planlagte hydrogenfabrikken i Narvik signerte denne uka en avtale verdt 150 millioner euro om levering av brenselceller til nederlanske Chemgas Shipping og rederiets elvebåter.

2. ANTYDER FOLKETALL-KOLLAPS: iFinnmark omtalte denne uka en fersk rapport fra Menon Economics som antyder kollaps i folketallet i Finnmark frem mot neste århundreskifte. Kommunene Vadsø, Vardø, Berlevåg, Nesseby og Båtsfjord kan gå fra 12.000 til 1200 innbyggere, skal vi tro analysen.

3. JA TIL HAVFARMEN: Etter fire års saksbehandling og en klagerunde får Eidsfjord Sjøfarm i Vesterålen nå ja til sju utviklingstillatelser for sine nye havgående oppdrettsskip, som har fått navnet «Eidsfjord Giant». Dette melder BLV.no. Du kan også lese mer om konseptet på konsernets nettsider.

4. SYDVARANGER SKRIDER FREM: Det har vært liten synlig framdrift med gjenoppstart av gruva i 2021, siden Sydvaranger fikk nye eiere i januar. Men det går fremover og målet er fortsatt å komme i gang – og gi arbeid til 4-500 ansatte, sier selskapet til iFinnmark.

5. JA TIL RINGNES-HOTELL: Eiendomsmogul og investor Christian Ringnes har fått klarsignal fra Vågan kommune til nok et nytt hotell i Svolvær. Med godkjent reguleringsplan jobber selskapet Eiendomsspar mot byggestart i 2023 og åpning i 2025, skriver Lofotposten.

PS! Har du fått videresendt denne e-posten? Eller kanskje du vil tipse andre om å melde seg på dette nyhetsbrevet? Da kan du sende dem til heianordnorge.no for å melde seg på!

hilsen Gard, Heia Nord-Norge

Heia Nord-Norge, Strandgata 7, 9405 HARSTAD .   Tlf.: 77 72 97 00 .
Meld deg av e-postlisten | Endre dine opplysninger