Søndag 21. november

Heia på deg!

Nok en gang har nyhetsbrevet blitt borte noen ganger. Det er bare for mye å gjøre. Vi kommer sterkere tilbake. Det begynner denne uka. Og når vi først er her igjen, er det i alle fall nok å melde. 


HER MÅ VI starte med å snakke om de siste ukers rekke av store nyheter for Narvik-regionen. Aker ASA, i samarbeid med blant andre Nordkraft, har varslet en historisk satsing på grønn industri. 

Vi snakker hydrogen, batterifabrikk, datasenter og grønt stål. Styreleder og hovedeier Kjell Inge Røkke antyder et investeringsbehov på intet mindre enn 50 milliarder kroner.

Det er så stort at det nesten er vanskelig å skjønne konsekvensene, som ordfører Rune Edvardsen sier til Heia Nord-Norge. Det kan bli snakk om 1000 nye arbeidsplasser og mange tusen innbyggere. 

Men ingenting kommer av seg selv. En ting er alt Aker selv skal gjøre. Dernest må byen rigge seg med boliger, infrastruktur og andre kvaliteter. I en tid med utfordrende kommuneøkonomi. 

...les mer om alt som skal skje i vår langlesing på hnn.no!


OM NARVIKS PLANER er unike, er ikke bildet så ulikt for resten av Nord-Norge. Slik kan vi oppsummere de siste ukers fokus på tall, det være seg befolkningstall eller økonomiske utsikter. 

Det er mye spennende som skjer i nord. Næringslivet går bra og har enda større planer for framtida. Likevel peker viktige piler i gal retning nå. Så langt i år har vi blitt 757 færre innbyggere. 

Aller mørkest ser det kanskje ut for Finnmark, hvor bare tre kommuner har vekst. Samtidig står fylket i en situasjon der man skal dele seg fra Troms – men bruke over to år på prosessen

Er eget navn på fylkeskommunen det viktigste Finnmark skal gjøre nå? Spørsmålet er retorisk, men temaet er alvorlig. Og noe av bakteppet for min kommentar om temaet torsdag

Hvor finansminister Trygve Slagsvold Vedum får kritikk. Jeg mener selvsagt ikke at folk flytter fordi han smiler. Men Sp-lederen kan ikke bare le av alt. Nå må han og regjeringen faktisk levere. 

Og så langt er det vanskelig å se hva de har tenkt å gjøre. 
 

SÅ ER DET selvsagt mye næringslivet og offentlige arbeidsgivere må gjøre selv. Sparebank 1 Nord-Norge / Kunnskapsbanken kom forrige uke med mye interessant innsikt om landsdelen. 

Det mest alvorlige budskapet er kanskje fra unge voksne – som sier at de verken tror på eller ser de spennende jobbene i nord. Dette i en tid der antall jobber er rekordhøyt og behovet stort. 

Og det må vi gjøre noe med, skrev jeg i en kommentar hos Nordlys. Med et forsøk på 6 gode, enkle og praktiske råd til hvor du kan begynne for å bli mer synlig som arbeidsgiver. 

... mer om temaet kan du se & høre på KBNN Spesial!
 

NOEN AV MULIGHETENE kan du se på heianordnorge.no.

Historien om NESO og Ruben Jensen er verdt å legge merke til. Nå trapper han ned etter 35 år i jobben, og entreprenørsbransjens nordnorske fellesskap søker ny direktør

Blant andre interessante muligheter kan vi ta med: 

 

TIL SIST TAR vi som vanlig med litt annet fra nyhetsbildet i nord:

1. 400 NYE LEILIGHETER: Mo i Rana gjør som Narvik for tiden – forbereder stor vekst. Kongsparken AS planlegger nå 400 leiligheter der Kongsvegen vgs tidligere lå, skriver Rana Blad.

2. SLÅR SYKEPLEIER-ALARM: Flere kommuner og sykehus mangler helsepersonell. Nå slår Bodø kommune alarm om en mangel på over 50 sykepleiere. Det får konsekvenser, ifølge AN.

3. NY FELLES KAMPANJE: Flere av Bodøs nabokommuner går nå sammen om en ny kampanje med navnet «Flytt til Salten». Målet er økt tilflytting, og at færre skal flytte ut fra kommunene.

4. LOKKER MED TILTAK: HT har laget en oversikt over tiltak kommunene i region tilbyr tilflyttere. Blant annet Evenes, som gir gratis kommunale avgifter, SFO og barnehage til nye innbyggere.

5. FÅR RIVE FRYSERI: Det er fremdrift for de spektakulære hotellplanene i Nyksund. BLV melder at Nyksund Fryseri AS har fått tillatelse til å rive det gamle fryseriet som står på brygga i dag.

6. VINDMØLLER ELLER DØDEN? – Skrifta på veggen, sier Rune Rafaelsen til Nordlys. Den tidligere ordføreren i Sør-Varanger mener energi, kraftlinjer og ny industri må til for å snu utviklingen. 

7. JA FRA GAMVIK: Denne uka sa Gamvik kommune foreløpig ja til nye planer fra St1 om vindkraft. Det er snakk om investeringer på fire milliarder kroner – og over 100 hundre arbeidsplasser. 

8. LOVENDE FRA HAVFARMEN: Nordlaks melder om gode resultater fra andre generasjons laks i den nye havfarmen. Ifølge BLV har 98 prosent av laksen klart seg, med god helse og vekst. 

9. SATSER PÅ TORSKEOPPDRETT: Samtidig kommer oppdrett av torsk nærmere. Vesterålen Havbruk planlegger for fem anlegg og mange arbeidsplasser i Harstad og Kvæfjord, skriver HT.

Det var alt for denne gang. Håper vi høres om en uke!

PS! Har du fått videresendt denne e-posten? Eller kanskje du vil tipse andre om å melde seg på dette nyhetsbrevet? Da kan du sende dem til heianordnorge.no for å melde seg på!

hilsen Gard, Heia Nord-Norge

Heia Nord-Norge, Strandgata 7, 9405 HARSTAD .   Tlf.: +47 917 32 534 .
Meld deg av e-postlisten | Endre dine opplysninger