Heia på deg – god søndag!
Seniortur, te-dans og middagstreff?
Alt som skjedde i Vesterålen denne uka?
Det korte svaret er: Heldigvis ikke!
Men hvis du sjekker lokalavisas kalender på nett, med det slående navnet Vesterålsliv, kan man fort tro så.
Mer om det litt senere.
FØRST SKAL VI nesten helt nord i landet. For noen uker siden kunne vi lese i media om SSB-tall som forteller at det er kommuner hvor det ikke er bygget noen nye boliger de siste ti årene. Det er en dyster utvikling som bør bekymre lokale myndigheter.
Heldigvis skjer det motsatte: Samme uke var vi på besøk i Lakselv for å starte jakten på Porsangers nye kommunedirektør. Kommunen med nær 4000 innbyggere preges av voldsom byggeaktivitet, etter at Forsvaret har blåst liv i Porsangmoen igjen.
Det gjør ordfører Aina Borch ganske sikker på at kommunen møter ny vekst igjen. Nå søker hun en kommunedirektør som kan lede 400 ansatte – og en organisasjon gjennom stor utvikling de neste åra.
– Vi står foran både ny arealplan og kommuneplanens samfunnsdel. Så dette er et spennende tidspunkt, sier Borch.
FLERE VIKTIGE JOBBER nærmer seg fristen! Sjekk ut disse 3:
- LNS søker en analytisk IT-utvikler
- Karlsøy kommune søker enhetsledere på plan / utvikling og drift. Søker også oppmålingsingeniør. Sign on-fee på 80.000 kr
- Bø kommune søker personalsjef
NOEN LOKALSAMFUNN SKILLER seg ut som helt spesielle. Kvarøy er et av disse. Øya med 80 innbyggere har både egen butikk, bar og flere store bedrifter. Kvarøy Fiskeoppdrett er motoren i bygda.
Men skal samfunnet gå rundt, må barna ha en barnehage og skole å gå til. Bokstavelig talt – for her ute trenger du ikke å kjøre bil.
Og nå trenger oppvekstsenteret både lærer og pedagogisk leder.
3 SPENNENDE JOBBER til som må nevnes i denne runden:
Så tilbake til te-dans og seniortreff.
I FORRIGE NYHETSBREV snakket vi om de «to viktigste tingene» arbeidsgivere kan gjøre for å skape attraksjonskraft i en region. Spørsmålet kom under næringslivskonferansen Gallaria på Mo i Rana, og undertegnedes svar var:
- Synlighet.
- Møteplasser for unge voksne.
OG DET VAR under en stikkprøve i jakten på disse møteplassene i Vesterålen jeg kom over oversikten som fortalte om te-dans, seniortur og middagstreff.
Her må det sies: Heldigvis skjer det mye mer.
Denne uka var det for eksempel kickoff for Link Vesterålen, en møteplass for unge voksne. En møteplass kan være så mangt, og på kickoffen var det popcorn, øl, samtaler, mingling og fagprat.
Bak initiativet står blant andre Yngvild Bakken Furunes, Siv Elisabeth Loe, Fredrik O. A. Haga og Gabriel Roland. Alle tilflyttere.
De har savnet noe som skjer for unge voksne i regionen. En uformell arena å bli kjent, skape nettverk og grunnlag for andre aktiviteter.
DETTE ER VEL så viktig for heimflyttere og alle unge voksne som bor, jobber og lever i regionen. Etter to år med pandemi er det kanskje mer fredagstaco enn torsdagspils. Og torsdagspils er dessverre fortsatt litt rart i nordnorske lokalsamfunn.
Både yngre voksne og eldre yngre var med. Her var gode historier om hvordan Regine Evensen og Thea Wanderås Fossum fant det for godt å flytte til et hus på Bremnes, tre mil nord for Sortland.
En som tok med seg jobben. En som kom uten, men fant jobb i nord.
Nå er de der på andre året. Av to, påstår de.
Angelica Remen og Gaute Gjerløw Remen snakket om hvordan man kan bo mest i Vesterålen – og få til det med en komplisert hverdag og familieliv flere steder i landet. Andre andre gode historier fikk vi også.
Men mest av alt: Et felles ønske om slike møteplasser.
UNDERTEGNEDE KOM OGSÅ med noen ord om hva jeg tror er viktig for å tiltrekke seg unge voksne og skape attraktivitet. Svaret er naturlig nok omtrent det samme som på Mo i Rana, siden spørsmålet og tema var ganske likt:
- Synlighet og merkevarebygging for alle jobbene i nord
- Et sted å bo
- Møteplasser og aktivitet
Det går knapt en dag uten at vi leser noen snakke om hvor vanskelig det er å få tak i folk. Men hva har du egentlig gjort? Hvor kjent er dere egentlig? Og hvordan blir dere mer synlig? Dette snakker vi mye om, og her kan du lese 4 gode råd til å komme i gang.
Unge stemmer melder klart tilbake at de ikke ser alle disse mulighetene. De opplever at mange jobber ikke lyses ut.
Den gode nyheten er at det går an å gjøre no. Den dårlige nyheten er at det ikke kommer av seg selv. Det er bare nordnorske arbeidsgivere som kan rette opp denne mismatchen. Du må faktisk gjøre noe.
Og når folk har fått jobb, så trenger de fleste et sted å bo.
Det er også mange hus som treng folk i nord.
Men sjekker du Finn er det ingen (0, nada) boliger til leie i Hadsel eller Sortland. Hvis boliger til leie bare averteres i lukkede Facebook-grupper, så kommer det heller ingen utenfra for å bo i dem.
Sist, men ikke minst: Det må være liv mellom husan.
Det er selvsagt bra med te-dans og seniortreff, men det er like åpenbart ikke dette som lokker flere unge folk til en region. Heldigvis er ikke problemet at ingenting skjer. Men at det ser slik ut.
Vesterålen, som de fleste regioner, er full av kultur, sport, foreningsliv andre aktiviteter. Livet finnes. Det er bare ikke synlig nok.
HER MÅ VI gå fra ORD TIL HANDLING, som Jeanette Gundersen fra Kunnskapsbanken / SNN gjentok i Vesterålen denne uka. Hun handlet: Med 180.000 kroner fra Samfunnsløftet til Link Vesterålen.
Det er bare å sette i gang. De som får med deg dette budskapet, handler, er mitt inntrykk. Jeg er bekymret for dem som ikke hører.
For eksempel bedriftene. De som annenhver dag snakker om at det er umulig å finne folk. Næringslivet var invitert på torsdagens kickoff for å lytte til unge voksne, men de glimret nesten med sitt fravær.
Heldigvis er det aldri for sent. Det er bare å sette i gang!
|