Tirsdag 22. juni

Heia på deg!

To uker etter lansering er det stadig flere spennende jobber å sjekke ut på Heia Nord-Norge .

Noen av disse: Daglig leder for Glomfjord Hydrogen , enhetsleder for teknisk i Flakstad kommune og innholdsprodusent for Visit Helgeland .

Sjekk ut alle på hnn.no !

 

1. Heier vi for lite på hverandre?

Dette nyhetsbrevet kommer en dag eller to for sent. Til gjengjeld kan jeg da nevne mandagens snikstart på valgkampen, med NHOs arrangement på Støperiet i Harstad.

Undertegnede ledet samtalene, og for de få i salen var det sannelig godt å kunne møtes live igjen. De fleste så likevel sendingen på nett. Og det kan du fortsatt gjøre – for å høre de engasjerte nordnorske stortingskandidatene Cecilie Myrseth og Christine Killie diskutere en håndfull temaer som er viktige for nordnorsk næringsliv og dermed også samfunnsliv.

Til Harstad kom også fiskeriminister Odd-Emil Ingebrigtsen , som snakket om regjeringens ambisjoner for nordnorsk næringsliv. Men han er ikke så glad i å snakke om planer og strategier. Til syvende og sist er det menneskene det kommer an på.

– Betydningen av enkeltpersoner er nok litt undervurdert i den politiske samtalen. Vi kjenner alle noen som gjøre en viktig jobb, om det er dugnad på grendehuset eller bedrifter som bygges. Og denne drivkraften hos enkeltmennesket synes jeg vi må heie mer på, sa Ingebrigtsen.

Han etterlyser også en annen tone fra nord:

– Jeg håper vi kan fokusere litt mer på muligheter, samarbeid og heie litt mer på naboen, samtidig som vi selvsagt skal konkurrere. Vi kan snakke litt mer med én stemme fra nord, i stedet for å dyrke konfliktene. Det vil gi bedre resultater.

– Her kan næringslivet gå foran og vise vei for politikken. Og kanskje for enkelte journalister også…, sa Ingebrigtsen.

 

2. Heia Vadsø, sa Jørgen Dahl. Og ga bort 100 millioner kroner!

Apropos enkeltpersoner: Den ellers så mediesky milliardæren Jørgen Dahl fra Vadsø har blitt lagt merke til de siste dagene. Dahl er gründer og konsernsjef i Sector Alarm, som han delvis har solgt seg ut fra. Ifølge Kapital er han Norges 27. rikeste mann med en reell formue på nær 8 milliarder kroner.

Og forrige uke ga han bort intet mindre enn 100 millioner kroner til hjembyen.

Pengene gis gjennom etablering av stiftelsen med det klingende navnet Heia Vadsø , og den skal dele ut penger hvert år til både kultur og idrett. Primært innenfor kommunegrensene, men også utenfor, om det er til gode for vadsøværingene. – Helt utrolig , sa en målløs ordfører Wenche Pedersen til NRK .

Et lokalt styre skal forvalte midlene, og styreleder Marit Vambheim etterlyser nå gode søknader. Fra et kulturliv og idrettsmiljø som overfor Finnmarken selvsagt jubler uhemmet .

 

3. Nok en batterifabrikk: Nordkraft og Stolt-Nielsen planlegger milliardinvesteringer i Narvik

Forrige uke skrev Heia Nord-Norge om gigantplanene til Freyr for batterifabrikk på Mo. Dette viser seg å ikke være den eneste slike planen i nord. Nordkraft og Stolt-Nielsen Holding jobber nå for å realisere en batterifabrikk på Hergot ved Rombaksbrua utenfor Narvik, melder Fremover .

Med god fremdrift kan selskapet være etablert til høsten, bygging om noen år og drift i 2025. Og et «firesifret antall ansatte».

Hvorfor Narvik? Investor og industribygger Jacob Stolt-Nielsen er klar:

– Store mengder rimelig, grønn og hundre prosent fornybar energi, havnefasiliteter og jernbane. Vi har vurdert ulike lokaliseringer, og Narvik skiller seg helt klart ut, sier han til lokalavisa .

 

Det er visst snart sommerferie, men ingenting som tyder på at de gode nyhetene i nord stopper opp. Vi venter spent på flere. I mellomtiden: Nyt resten av uka. Husk å heie på noen!

PS! Hva synes om dette nyhetsbrevet? Hva kan du tenke deg å lese mer om? Hva vil du ha mindre av? Send gjerne en tilbakemelding direkte til meg på gard@hnn.no . Vi høres!

hilsen Gard

Heia Nord-Norge, Strandgata 7, 9405 HARSTAD .   Tlf.: +47 917 32 534 .
Meld deg av e-postlisten | Endre dine opplysninger