Søndag 29. august

Heia på deg!

Hvordan tiltrekke seg flere tilflyttere?

DET ER SPØRSMÅLET alle steder stiller seg.

Senest på en byutviklingskonferanse i Harstad denne uka, som en markering av 200-årsjubileet til Opplysningsvesenets Fond. Da tenker mange gjerne på kirken, og eiendommene stammer gjerne fra kirker og prestegårder. Men OVF driver gjennom datterselskapet Clemens Eiendom AS også kommersiell eiendomsutvikling. Som i praksis vil si byutvikling. 

Et eksempel på det er nettopp Harstad. Det mye omtalte Stordalen-hotellet eies ikke av hotellmagnaten selv. Grunneier Clemens Eiendom, tomtefester Harstad Skipsindustri og Klotind AS skal bygge og eie både hotellet. Hele området skal bli kjent som Kaarbøkvarteret. Her blir det også bolig, kino, bibliotek.

Og helt ytterst: Harstads eneste uteservering med kveldssol.

 

DETTE ER GOD byutvikling. Harstad er en nordnorsk småby som har utviklet seg i riktig retning lenge. Derfor ga jeg terningkast 5 til byen for sine urbane kvaliteter i mitt lille foredrag tirsdag.

Disse såkalte urbane kvalitetene som må til for økt folketall i nord, ifølge en ferske bacheloroppgav fra UiT, som vi leste om nylig.

For som pressenestor og nordlending Arne O. Holm sa det på tirsdagens konferanse: Det er ikke arbeidsplasser landsdelen trenger mest. Vi har mange av dem. Det vi trenger er folk.

Og hvordan får vi folk til å bosette seg der arbeidsplassene er?

 

HER FINNES DET ikke ett svar alene. Og det er alltid noen som vil bosette seg i en fjord langt fra folk, uten behov for et sentrum. Men den nevnte empirien, og alle megatrender forøvrig, forteller at folk gjerne vil bo nært urbane kvaliteter.

Som handel, kultur, idrett og fritidsaktiviteter. Det handler om tilgang på attraktive boliger og spennende jobber. For noen kan det være muligheten til å ta buss hjem til Kilbotn etter klokka elleve på kvelden. Et crossfit-senter, yogamiljø eller bra musikktilbud.

Mange steder har mye bra. Men kan alltid bli bedre. 

 

FOR EKSEMPEL BYGGER vi stort sett leiligheter for folk som nærmer seg nest siste stasjon i livet. Unge voksne som flytter heim og ikke er klar for 200 kvadratmeter enebolig, har ikke så mye å velge i. Hvem påtar seg å bygge mindre, moderne leiligheter, med en kombinasjon av salg, utleie og leie-til-eie?

Et annet råd til nordnorske småbyer handler om å åpne seg opp og være synlig. Hvis det eneste stedet et tomt lokale blir annonsert er på grått papir i vinduet, kan det være vanskelig å oppdage utenfra.

Og hvis du aldri lyser ut ledige stillinger, fordi du alltid kjenner den «beste» kandidaten», er det ikke lett å vite hvem du går glipp av. Du blir også usynlig som arbeidsgiver for potensielle kandidater i neste runde. Det taper dessuten hele arbeidsmarkedet på – når hele tilbudet av jobbmuligheter i regionen ikke er synlig.

 

DETTE SNAKKET JEG altså om i Harstad, og du kan lese mer om det på iHarstad eller se HTs strømming fra selve konferansen.

Kanskje også oppsummert i en egen kommentar etterhvert.

 

PS! Et godt lesetips og råd for hvordan Nord-Norge kan tiltrekke seg arbeidstakere og innbyggere post-corona kan vi finne i Dagens Næringsliv denne helga: Om hvordan nye kontorfellesskap popper opp mange steder i landet, en trend som selvsagt også er global.

Og anledning til å tenke på: Hvordan kan ditt lokalsamfunn tiltrettelegge for folk som trenger et kontor i tre dager, tre måneder eller tre år?

 

ET AV SELSKAPENE som har lyktes med å hente nye, faste medarbeidere til Nord-Norge er Kronsteingruppen. Konsernet som eier blant andre Harstadbygg Entreprenør og Sortland Entreprenør har de seneste årene rekruttert flere nyutdannede.

For eksempel har alle traineene i selskapet raskt fått ansvar for egne prosjekter. Flere skal det bli – behovet for kompetanse er stort. Les mer om Kronsteingruppen i deres bedriftsprofil på HNN:

Kronsteingruppen: – Vi vil trenge prosjektledere hvert eneste år

Kronstein nærmer seg milliarden: – Vi trenger flere prosjektledere hvert år

  • Er du interessert i en slik presentasjon som arbeidsgiver? Ta kontakt – svar gjerne på denne e-posten. 

 

SOMMEREN ER OVER, og det merkes på stillingsmarkedet. Stadig flere stillingsannonser kommer ut på Heia Nord-Norge nå. For eksempel disse fire mulighetene:


FORRIGE UKE KUNNE vi lese mye om befolkningsutvikling og flyttestatistikk. Men hva med egen produksjon – fødselstallene? Bortsett fra en liten pandemieffekt det siste kvartalet, har antall fødsler stupt de seneste tiårene.

Therese Korsvik Berger, til daglig prosjektleder for Bodø i Vinden, har forsøkt å finne ut av hvorfor. Midt i sin egen babytåke fullførte hun nettopp masteroppgaven – og hvilke svar hun fant, kan du lese på Heia Nord-Norge.

 

NYHETSBILDET ER ELLERS fortsatt preget av valg, klima og grønn industri. Her er noen av de viktigste sakene fra den siste tida

1. Investerer 600 millioner i landbasert oppdrett. Avisa Nordland har besøkt Lille Indre Rosøya, hvor Gigante Havbruk har satt spaden og gravemaskiner i jorda for en investering på 600 millioner kroner. Om to år skal den første smolten settes ut i det nye landbaserte oppdrettsanlegget, hvor ambisjonen er å drive mer bærekraftig og uten lakselus.

2. Nussir mistet milliardkontrakt. Den tyske kobbergiganten Arubis terminerte denne uka intensjonsavtalen om å kjøpe kobber fra Nussirs gruve ved Repparfjorden. Kjøperen forklarer beslutningen med sosiale forhold og bærekraftskriterier. Gruva og særlig sjødeponiet har vekket sterk mostand fra blant andre reindriftsnæringa og naturvernere. Nussir-sjef Øystein Rushfeldt er imidlertid ikke veldig bekymret, og sier til NRK at det ikke blir noe problem å selge kobberet.

3. Bergen Carbon Solutions nærmer seg Mosjøen. Forrige uke signerte et enstemmig formannskap i Vefsn kommune en opsjonsavtale med Bergen Carbon Solutions om et fem måls område utenfor byen, melder Helgelendingen. Selskapet produserer karbon-nanofiber med CO2-negativ produksjonsteknologi – og ønsker å etablere et nytt industrieventyr på Helgeland.

4. Banksjef ser mot 100.000. Administrerende direktør Hanne Nordgaard i Sparebank1 Helgeland utfordret denne uka regionen til å nå 100.000 innbyggere frem mot 2035. I dag er tallet 77.000. Ambisjonen kom hun med på Drivkraft-konferansen denne uka, og den er underbygget med en mulighetsstudie som antyder 9000 nye arbeidsplasser på Helgeland frem til samme årstall.

5. 20 nye arbeidsplasser til Alta. Regjeringen vil etablere et eget senter for arbeidslivskriminalitet i Finnmarks største by. Det varslet Erna Solberg på besøk i nordlysbyen nylig.

6. Tjente halv milliard – vil investere i skatteparadis. Men det er altså ikke snakk om Bermuda eller Panama. Vesterålingen Rikard Storvestre, som har meldt flytting til Bø kommune for å spare formuesskatt, dro i sommer inn en halv milliard kroner etter salg av helsekostselskapet Nutriment. Nå blir det mange millioner kroner i skatt til kommunen. Millionæren har også lovet å investere 10 millioner kroner til næringslivet i Bø, skriver Bladet Vesterålen.

7. Kritisk lav strømtilførsel. Det mener konsernsjef Terje Skansen i Varanger kraft, som roper varsko om at Statnett må få opp farta på den mye omtalte 420kV-linja til Varangerbotn. – Hvis man skal utvikle Øst-Finnmark, få inn nye kontorbygg eller produksjonshaller, så er det i praksis ikke nok strøm. Det er krise for å utvikle næringslivet, sier Skansen til iFinnmark.

PS! Hva synes om dette nyhetsbrevet? Hva kan du tenke deg å lese mer om? Hva vil du ha mindre av? Send gjerne en tilbakemelding direkte til meg på gard@hnn.no. Vi høres!

hilsen Gard, Heia Nord-Norge

Heia Nord-Norge, Strandgata 7, 9405 HARSTAD .   Tlf.: +47 917 32 534 .
Meld deg av e-postlisten | Endre dine opplysninger