Søndag 2. januar 2021

Heia på deg – god søndag og godt nytt år!

2021 BLE ÅRET da grønn industri virkelig gikk fra å være bare prat til veldig konkrete planer i Norge. Og de fleste, største og beste planene er i nord. 

Vi kan nevne Freyr på Mo, Akers store planer i Narvik,  Teco2030 i samme by – og Nussir i Kvalsund. Og da har vi knapt fått plass til andre planer innen vindkraft, data, hydrogen og ammoniakk. 

Rett før jul kom også nyheten om at regjeringen gir 482 millioner kroner i tilskudd til Horisont Energis planer om ammoniakkfabrikk ved Repparfjorden. Et unikt pilotprosjekt, ifølge selskapet selv. 

HVORFOR SKJER ALT dette i nord? 

Et vesentlig svar på spørsmålet er selvsagt tilgang på kraft. Det er nok av den – og strømmen er fortsatt forholdsvis rimelig, sammenlignet med resten av Norge og Europa. 

Strømprisene Sør-Norge opplevde i desember er ikke godt nytt for noen. Men konsekvensen kan faktisk bli at Nord-Norge blir enda mer konkurransedyktig for kraftkrevende grønn industri. 

TILGANG PÅ AREAL, velvillige kommuner og innovative gründere er selvsagt også viktige faktorer. Innovasjon Norges oversikt over de ti største tilskuddene i 2021 er verdt å merke seg. 

For Nord-Norge er lista litt som Tour de Ski er for de norske herreløperne: 4 av 5 er prosjekter i nord. Bakteriofagfabrikk i Lofoten, Teco2030, Finnfjords ferrosilium og Freyr. 

 

MEN DET ER i stor grad fortsatt bare planer, som forhåpentlig blir realisert. En annen kritisk faktor vil være rekruttering. I byer som Narvik og Mo i Rana er utfordringen kanskje ekstra stor. 

Derfor jobbes det godt i begge byene, hvor kommuner og næringslivet samarbeider – om å utvikle samfunn og infrastruktur folk vil flytte til. Med blant annet Nord-Sverige som inspirasjon. 

Disse industrisatsingene vil også påvirke øvrig arbeidsliv i nord. Det betyr vekst og kan gi økt attraktivitet for alle. Men trolig også enda større konkurranse om arbeidskraft lokalt. 

EN SLIK UTVIKLING gjør det enda mer kritisk å jobbe strategisk med synlighet, rekruttering og merkevarebygging (Employer Branding). Og nettopp derfor ble Heia Nord-Norge til. 

Den gode nyheten er at med enkle tiltak kan de fleste gjøre mye for å styrke sitt «brand». For eksempel bedre utlysninger, økt synlighet og solid kandidatadministrasjon. Og det viktigste: Lag en plan!

Gjennom 24 dager før jul samlet vi mange slike tips i Heia Nord-Norges adventskalender på sosiale medier. Alle lukene finner du fortsatt på hnn.no, Linkedin  eller samlet her på Facebook

 

SIDEN OPPSTART FØR sommeren har vi publisert godt over 300 stillingsannonser. Vi har fortalt mange historier. Og gjennomført flere rekrutteringsprosesser for gode kunder. 

Alt tyder på at vi får enda mer å gjøre i året som kommer. Det starter med noen viktige og store prosjekter: Den nordnorske giganten LNS søker miljøleder til E6 på Helgeland.

Et annet ferskt oppdrag er jakten på ny rektor til Lovund skole. Dette samfunnet er virkelig noe for seg selv – og det er ikke uten grunn at stillingsannonsen er blitt den mest leste i hele fjor. 

På jobbjakt? Her er 13 spennende muligheter verdt å nevne:

  1. Bil i Nord søker IT-ansvarlig til ny stilling
  2. HGB Betong søker avdelingsleder i Harstad
  3. Bø kommune søker offensiv prosjektleder for tilflytting og næringsutvikling
  4. Finnmarkssykehuset søker klinikksjef for prehospitale tjenester
  5. Andøya Space søker konsernsjef / CEO
  6. Nordlaks søker teknisk koordinator, håndverker, seniorkonsulent og elektriker / automatiker
  7. Andfjord Salmon søker driftsoperatør og teknisk medarbeider
  8. Sortland kommune søker prosjektleder
  9. NRK har en rekke ledige stillinger i Nord-Norge
  10. Embriq søker teknisk prosjektleder i Harstad
  11. Grieg Seafood søker driftsledere til Finnmark
  12. Valnesfjord helsesportssenter søker leder og rådgiver
  13. UNN søker avdelingsleder Medisinsk klinikk i Narvik

 

VI STARTET BREVET med å nevne noen av de største prosjektene som er på vei. Men nyhetsbildet tyder på at vi ikke har hørt den siste store planen for nordnorsk næringsliv og industri. 

Her er noe av det vi har lest siden sist: 

1. 100.000 TONN TORSK: Vesterålen Havbruk store planer for torskeoppdrett. VOL omtalte nylig ambisjoner på solide 100.000 tonn i året, og gründerne er også intervjuet i Fiskeribladet.

2. GRØNNSTEIN I PORSANGER: Kingrose Mining leter for tiden etter mineraler fra grønnstein i Porsanger. Ifølge iFinnmark kan forekomstene i Karenhaugen være verdt 770 millioner kroner.

3. BLIR NY SJEF: Karina Krane rykker opp i NESO og overtar som administrerende direktør, melder Lofotposten. Stillingen var utlyst blant annet gjennom denne saken på Heia Nord-Norge.

4. PILOT TIL NNL: Nordnorsk Lederutvikling brukte også content på HNN til å søke programledere. Stiftelsen har nå ansatt helikopterpilot Linn Elise Rølvåg og rådgiver Christoffer Klyve. 

5. KULE PÅ KULDETEKNIKK: Tromsø-bedriften PTG, tidligere Kuldeteknikk AS, selges til Nordic Climate Group. Ifølge Nord24 for rundt en halv milliard kroner. 

6. DRØMMER OM STORHALL: Flere aktører og klubber i Hålogaland har gått sammen om en skisse til storhall for fotball på Evenes – med plass til både 2500 tilskuere og næringsarealer.

7. GARANTERER FOR BOLIGER: Evenes kommune tar tak for å sikre nye boliger, og vil sammen med Ofoten Sparebank nå stille garanti slik at boligprosjekter kan bygges før de er solgt. 

8. HYDROGENSTØTTE TIL BODØ: Selskapet GreenH har fått 5,9 millioner kroner fra Innovasjon Norge og satsingen Pilot E for å utvikle Bodø til et knutepunkt for hydrogen, ved Langstranda. 

9. BYGGER NYTT SLAKTERI: Nova Sea investerer for videre vekst på Lovund, og på nyåret starter arbeidet med det nye lakseslakteriet. Prosjektet har en kostnad på 1 milliard kroner.

10. LAKSEFLY FOR FULLT: Etter noen måneders pause er det snart full fart igjen for lakseflyene fra Evenes til Asia. Målet er fire fly i uka igjen fra februar, sier Stig Winther til Fremover

11. ...OG PÅ SKINNER: Men laksen skal ikke bare flys ut. Ifølge samme avis kan mye laks flyttes fra vei til tog når CargoNet vil mangedoble antall avganger fra Narvik til Malmø og Tyskland. 

12. 40.000 I BONUS: De 135 ansatte på Finnfjord smelteverk fikk en ekstra god jul. Årets bonusutbetaling kom nemlig på solide 40.000 kroner, den største på 10 år, ifølge Nordlys. 

 

Det var alt for denne gang. Med håp om spennende jobber og nyheter om næringsliv og arbeidsliv også i 2022: Godt nytt år!

hilsen Gard, Heia Nord-Norge

PS! Har du fått videresendt denne e-posten? Eller kanskje du vil tipse andre om å melde seg på dette nyhetsbrevet? Da kan du sende dem til heianordnorge.no for å melde seg på!

 

Heia Nord-Norge, Strandgata 7, 9405 HARSTAD .   Tlf.: +47 917 32 534 .
Meld deg av e-postlisten | Endre dine opplysninger