Søndag 29. mai

Heia på deg – god søndag!

Spørsmålet i emnefeltet stilte talkshowvert og NHOs regiondirektør Daniel Bjarmann-Simonsen på næringslivskonferansen Gallaria i Mo i Rana forrige uke.

Etter en dag med gode foredrag var det tid for faglig vorspiel. Med kommunikasjonsdirektør Hilde Rønningsen Freyr og restaurantgründer Elise Rønningen – en av to som står bak Til Elise, Fra MariusSamt undertegnede.

Vi hadde flere interessante svar. Jeg svarte slik: 

1. SYNLIGHET, SYNLIGHET, SYNLIGHET:

Én ting, men gjentatt tre ganger. Fordi det er så viktig at alle mulighetene i regionen er synlige og tilgjengelige. Dette gjelder selvsagt først og fremst jobb. Det er viktig både for deg og nabobedriften at dere lyser ut jobbene.

Slik blir det samlede arbeidsmarkedet i regionen større og mer åpent. Og slik svarer dere på den krystallklare tilbakemeldingen fra unge stemmer i nord: Mulighetene er ikke synlige nok. 

Men dette gjelder ikke bare jobb. Hvor synlige er de andre mulighetene i regionen? Er boliger til leie kun kjent i Facebook-gruppa Kjøp, salg og bytte av ski, underbukser, bil og bolig? Er fritidstilbudet, kulturlivet og idrettsmulighetene i regionen kjent og åpent? Og er hobbyfotball eller håndballtrimen kun kjent for de få som er med?

Hvis svaret er ja på disse spørsmålet: Kan dere bidra til å åpne opp?

2. MILJØER FOR UNGE VOKSNE: 

Og i forlengelsen av forrige punkt: Hva skjer det for unge voksne i regionen? Som kanskje ikke er idrett eller kultur?

Definisjonen av hva som er unge voksne er ikke det viktigste her. Men en viktig målgruppe for alle arbeidsgivere på jakt etter kompetanse vil være relativt nyutdannede, folk på jakt etter sin første, andre eller tredje jobb, nyetablert eller kanskje ikke riktig etablert ennå.

For disse, og særlig de som flytter til et sted alene, vil ofte det viktigste savnet fra storbyen være nettverket av unge voksne i samme livssituasjon. Det er ikke arbeidsgiveres ansvar å lage SFO for voksne. Men å bidra til at nye nettverk kan skapes kan være et veldig viktig tiltak for at folk blir på et sted. Og i en jobb. 

Det er ikke tilfeldig at de fleste traineeordninger legger vekt på nettverk og aktivitet utenfor arbeidstid. Andre gode eksempler er LINK Harstad, som nå sprer seg til Narvik og flere steder. Og siden vi er på Helgeland: Rana2040, som nettopp ble etablert. 

 

!!! SØKNADSFRIST 29/5:

Vi nevner flere muligheter til slutt, men først må vi ta med to viktige lederjobber hvor du har det travelt. For søknadsfristen er i dag: 

1. Johnsen & Co søker konsernleder: Nordnorsk handelsgigant med fem Elkjøp-butikker, spennende eienomdsportefølje og 300 millioner kroner i omsetning rigger seg for framtida. Med hotellet Den blå diamant (bildet over) som et spektakulært høydepunkt på eiendom. 

2. NHO Arktis søker regiondirektør: Pandemi, krig og kriser har vist hvor viktig NHO er for næringslivet. Nå kan du ta stafettpinnen videre for 2000 medlemsbedrifter i Troms, Finnmark og Svalbard.

 

LEVERT & REKRUTTERT AV HEIA NORD-NORGE: 

Denne våren har vi bistått ved en rekke ansettelser for oppdragsgivere, med hele eller deler av rekrutteringsprosessen. Noen av dem kan du lese om på HNN.no nå: 

 

9 NYHETER FRA NORD DE SISTE UKENE: 

Hva har ellers skjedd siden sist? Her er noen av de viktigste sakene: 

1. FOLKETALLET SYNKER: Stor fraflytting i nord, men byene opplever vekst. Slik oppsummerer Nordlys de siste tallene over folketallsutviklingen. SSB.no kan en også selv hente ut alle tall:

Fra utgangen av 1. kvartal 2020 til samme tid i år har Nord-Norge blitt 2605 færre innbyggere. Over disse to årene er det bare 12 av 80 kommuner som har befolkningsvekst. Her ligger Bodø på topp, med 466 flere de siste to årene. Tromsø har økt med 443. 

2. HVA MÅ TIL for å snu utviklingen? Fra Øst-Finnmark kommer det nå 4 konkrete forslag i kjølvannet av en tidligere omtalt Menon-rapport, som slo alarm om utviklingen. Regionen foreslår gratis barnehage, dobling av barnetrygden, gratis barnehage & SFO, samt doblet sats for nedskriving av studielån, skriver iFinnmark.

3. INVESTERINGSBOOM: Samtidig mangler det ikke på arbeid eller investeringer. Dagens Næringsliv oppsummerer at det er store investeringsprosjekter på over 1000 milliarder kroner frem til 2029.

4. OVERNATTING PÅ TOPPEN: Restaurant, butikk og fem unike rom kan bli en del av toppen ved planlagte «Nord Gondol» på Øyfjellet i Mosjøen. Det kom fram under et frokostmøte hvor selskapet presenterte planene for lokalt næringsliv, skriver Helgelendingen.

5. LNS TIL GRØNLAND: Nord-Norges største anleggsentreprenør  har fått et nytt gruveoppdrag. I Citronen Fjord på 83 grader nord skal selskapet drive sink– og blygruve. I et område som er isfritt to-tre måneder i året. – Sannssynligvis den mest kompliserte gruvedriften som noen gang er utført, sier konsernsjef Frode Nilsen til BLV

6. SPÅR 70 ARBEIDSPLASSER: Nye Sulitjelma Gruver har fått godkjent planprogrammet som kan gi ny drift i gruven. Selskapet spår at driften kan gi opp mot 70 arbeidsplasser, skriver AN

7. VERDENS STØRSTE TREHOTELL? Det er ambisjonene for Arthur Buchardt, som nå går videre med planene for hotell på Rønvikfjellet i Bodø. Konferansehotellet er skalert ned, til 142 rom og 30 leiligheter. Men fortsatt en investering på rundt en halv milliard. 

8. FEIRET NY TOGRUTE: Narvik fikk ikke VM – i denne omgang. Men i helga ble det likevel tid til champagnefeiring, for en ny godstogrute fra byen til den svensk-finske grensa. Herfra kan gods og varer fraktes til både Europa og Asia, skriver Fremover.

9. FÅR 600.000 FOR Å BYGGE: I fjor omtalte vi Hemnes kommune, som gir opp mot 300.000 kroner i tilskudd til de som bygger eller kjøper bolig her. Og nå går vi utenriks, men muligens til inspirasjon: Den rike kraftkommunen Bykle i Agder gir opp mot 600.000 kroner i tilskudd til den som bygger bolig, melder NRK.

 

Sist, men ikke minst...

9 SPENNENDE JOBBER I NORD AKKURAT NÅ: 

  1. Nordlys søker journalister
  2. Nilsson Haras søker flere rørleggere
  3. DNB søker bedriftsrådgiver i Lofoten / Vesterålen
  4. BARK søker kokker, servitører, lærlinger og kjøkkensjef
  5. Lerøy søker produksjonssjef i Båtsfjord
  6. Vestvågøy kommune søker kultursjef
  7. Nubben barnehage søker styrer
  8. Reno-Vest IKS søker erfaren produksjonsleder
  9. BåLab søker laborant i Båtsfjord

Mange arbeidsgivere har stort behov for folk. Heia Nord-Norge jobber fortsatt med og jakter enda flere kandidater til disse selskapene: 

VI STARTET DETTE nyhetsbrevet ved å snakke om synlighet.

Et eksempel på noen som gjør mye på denne fronten akkurat nå er Lurøy kommune​​​​​. Her​ kan du se hvordan de forteller historien på Heia Nord-Norge, og ikke minst søker folk til flere jobber: 

hilsen Gard & co i Heia Nord-Norge

PS! Har du fått videresendt denne e-posten? Eller kanskje du vil tipse andre om å melde seg på dette nyhetsbrevet? Da kan du sende dem til heianordnorge.no for å melde seg på!

 

Heia Nord-Norge, Strandgata 7, 9405 HARSTAD .   Tlf.: 77 72 97 00 .
Meld deg av e-postlisten | Endre dine opplysninger